Otogaz Hakkında

Merak Ettikleriniz?


Otogaz'a dönüşüm'de nelere dikkat etmeliyim ?

En önemli konu ise , dönüşüm servisinin yetkili olup olmadığının ve standarda uygun dönüşüm yapıp yapmadığının araştırılmasıdır.TSE Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi'nin ve Makina Mühendisleri Odası'ndan alınan SMM Büro Tescil Belgesi'nin olup olmadığı sorgulanmalıdır.Yasa-dışı yollarla, standart dışı malzeme kullanan ve kaçak LPG dönüşümü yapan bir yer olmamalıdır.



LPG dönüşüm kitlerinin kalite standardı var mı ?

Oto gaz kitleri için ülkemizde TSE standardının yanı sıra Avrupa ve dünyanın bir çok ülkesinde de geçerli olan en önemli kalite standardı  ECE-R 67.01'dir. Bu standarda göre üretim yapmayan firmaların ürünleri bir çok ülke tarafından kabul görmemektedir. Firmamızın bütün    ürünleri ECE-R 67.01 Standardlarına göre üretilmektedir.



LPG koku yaparmı ?

Lpg kesinlikle koku yapmaz.Kendi aracınızda kullanılan lpg size asla kokmaz. Koku varsa zaten bu bir uyarıdır ve kontrol edilmesi gerekir. Kaçak vardır ve önlenir. Riski yoktur.



LPG Araçda çekişi düşürür mü?

Doğru yapılan bir lpg montajı çekişi asla düşürmez. Aksine aracınızın çekişi artabilir. Enjektörlerin manifolda ne kadar uzak olduğu ve programlama kalitesi çok önemlidir.



LPG motorun ömrünü azaltır mı?

Lpg motorun ömrünü azaltmaz. Doğru yapılan ve iyi programlanan bir montaj araca zarar vermez. Lpg benzine göre daha kuru bir yakıttır. Fakat bütün ilk çalışmalar benzinle olduğu için araç zarar görmez. Ayrıca kaliteli bir yakıt alınırsa yine aracın zarar görmesi engellenmiş olur. Otogaz satıcıları yazın ve kışın yakıtlarına koydukları katkılarla yakıtın kalitesini yükseltmektedir.

 

LPG motorda yandıktan sonra silindirlerde artık bırakmaz.Silindirdeki yağ filminin yırtılması da söz konusu olmadığından, motor parçalarının ömrü uzar. Onarım harcamaları azalır.

 

LPG için en az motor oktan numarası (MON) Avrupa otogar standardı EN 589'da belirtildiği gibi 89 olmalıdır.Aracınızın performans ve ömrüne olumsuz etkilerini önlemek için satın aldığınız LPG' nin en az 89 MON' a sahip olduğundan emin olunması gerekir.



LPG sistem, 0 araçlarda kullanılıyor mu ?

Lpg avrupada 40 yıldır kullanılıyor. Bir çok marka, aracın orjinal çıkışında lpg kullanmaktadır. Türkiye 'de bu uygulamalar chevrolet ve fiat ile başlamıştır.



LPG,Avrupa ve Dünya da kullanılıyor mu?

Evet sıkça kullanılıyor. Hatta avrupada teşvik ediliyor. Belçika 'da lpg li otolar 3 yıl vergiden muaf,İtalya da araçlar sırayla trafiğe çıkarken,lpg li araçlar bu durumdan muaf tutulmuştur. Japonya da 1980 yılından bu tarafa taksiler lpg siz trafiğe çıkmaları yasaklanmıştır.



Yakıt Tasarrufum ne kadar olur?

Yakıt tasarrufu en az %50 olur. Fakat Aracınızın motor hacmine bağlı olarak  %60-65 tasarruf sağlayan araçlar görülmüştür.



Her türlü motora LPG dönüşüm takılır mı?

Benzinli,yeni nesil enjektörlü tüm araçlara sıralı lpg sistemi uygulanabilir.



LPG li Aracımı Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Standarda uygun, LPG lisansı olan güvenilir istasyonlardan standarda (TS EN 589)uygun otogaz alınmalıdır.

 

LPG'li aracın da diğer yakıt türlü araçlarda olduğu gibi periyodik bakım ve kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır.

 

LPG kullanan bir aracın bakım gereksinimleri benzinli bir araçtan farklı değildir. Ancak, çift yakıtlı bir sistem olduğundan aracın benzin ile ilgili sistemlerinin çalışır durumda kalması için belirli aralıklarla benzin ile çalıştırılmalıdır

 

Otogaz tankları en fazla %80 doluluk oranına kadar doldurulmalıdır.LPG dolumu sadece yetkili kişiler tarafından yapılmalıdır ve "tank fazla alsın " diye araç sallanmamalıdır.Çünkü sistem emniyetli olup otomatik kilitlemelidir. LPG deposunun %20 si muhtemel sıcaklık farklarından oluşan değişmelerden dolayı boş bırakılmalıdır.

 

LPG'nin bulunduğu ortamlarda kesinlikle sigara içilmemelidir. Gaz kaçağı olduğu hissedildiğinde tüm sigaralar söndürülür; motor , elektrik aksamları, farlar ve diğer ateşleme kaynakları kapatılmalıdır.

 

LPG'de kaçak kontrolü kesinlikle ateş ile yapılmamalıdır.Çok tehlikelidir.En kısa sürede Yetkili Servisinize başvurunuz.

 

Aracın LPG ile çalıştığını belirten çıkartmalar, aracın ön veya arka camına yapıştırılmalıdır



Otogaz'lı Araçlarda Periyodik Bakımlar Ne Kadar Zamanda Bir Yapılmalıdır?

 Montajını yaptırdığınız LPG kitinin bakım ve ayarını mutlaka yetkili servislere yaptırınız.
Hava filtresinin temizliği her 3000 km'de
Gaz ayarı ilk 1000 km'de
Regülatör yağ alımı ve ayarı 10.000 km
Hava filtresinin değiştirilmesi her 10.000 km
Buji kontrolü ve değişimi her 10.000 km
LPG valfindeki filtrenin temizlenmesi 10.000 km
Regülatör sökümü,hortum ve bağlantıların temizliği ve ayarı 20.000 km
Regülatör tamir takımı değişimi, gaz ayarı, gaz filtresi 40.000 km de değiştiriniz.



Dönüşüm Sonrasında Yapmam Gereken İşlemler Nelerdir?
  Yetkili firma, montaj sonrasında her araç için bir dosya hazırlar.
Bu dosyada;

Adınıza düzenlenmiş fatura

    (Fatura tarihinden itibaren 1 ay içerisinde LPG dönüşümünü ruhsatınıza işletmeniz gerekmektedir.)

TSE Seri Tadilat Tip Onay Belgesi sureti
TSE Seri Tadilat Araç Uygunluk Belgesi sureti
Makina Mühendisleri Odası Montaj Tespit Raporu
Araçların LPG'ye Dönüşümü Yetki Belgesi sureti
TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi 


Sonraki aşamada

Şoförler ve Otomobilciler Odasından EK-1 dosyası hazırlanır.
Yetkili firmanın olduğu ildeki Makina Mühendisleri Odası'ndan aracın kontrolü yaptırılarak Sızdırmazlık Raporu ve LPG Ruhsatı alınır. Bu raporun geçerlilik süresi 1 gündür
Makina Mühendisleri Odası Araç Kontrol İstasyonları'na gidilerek gerekli kontroller ve testler yapılıp gaz sızdırmazlık durumu tespit edildikten sonra Montaj Tespit Raporu onaylatılmalıdır..


Son olarak;

   Karayolları Periyodik Muayene İstasyonlarında muayenesini yaptırıp aracın kayıtlı olduğu Trafik Tescil Bürosunda LPG dönüşümünü kayıt ettirmeli ve araç camına LPG etiketi yapıştırılmalıdır.